Történelem - Airport-zalaegerszeg

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Történelem

Repülőtér információ
 
Repűlőtér történelem

Zalaegerszegen, a Hatháza városrészben kialakított egykori szovjet katonai létesítmény ma Zalaegerszeg-Andráshida LHZA reptér néven ismert.
Az andráshidai repülőtér az ötvenes években szovjet lokátorbázisként működött. 1961-1967 között pedig polgári funkciót is kapott, ugyanis ebben az időszakban menetrendszerinti repülőjárat közlekedett Zalaegerszeg és Budapest között. A szovjet csapatok kivonulása után a magyar állam rendelkezett a légibázissal, melyet 1998-ban a zalaegerszegi önkormányzat tulajdonába adott.
Az önkormányzat 1999-ben a Zalaegerszegi Motorosrepülő Klubnak adta 20 évre a repülőtér üzemeltetési jogát.
Négy hónap alatt kívül-belül megújult az 1953-ban létesített repülőtér fogadóépülete, mely többek közt modern nyílászárókat kapott. Megfelelő elhelyezésre került a légi irányítás, szociális blokkokat, pihenőhelyiségeket, vendégszobákat, nagyobb közösségi teret, valamint büfét is kialakítottak. A felújított fogadóépületet dr. Boros Imre miniszter és dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg polgármestere adta át. Ekkor ideiglenes leszállóhelyként üzemelt a reptér.
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata 2001-ben határozott az európai normáknak is megfelelő repülőtér kialakításáról, a fejlesztés azonban csak 2005-ben kezdődött meg. Regionális pályázati források bevonásával, mintegy 200 millió forintból teremtették meg a kisgépek fogadásának feltételeit.
Megújult a fogadóépület, a kifutó és a gurulóút, az irányítótorony teljes műszeres felszerelése, valamint megtörtént a teljes repülőtéri terület bekerítése is.
A Zalaegerszeg-Andráshida repülőtér 2006 nyara óta nem nyilvános repülőtérként üzemel, belföldi és külföldi kisgépeket fogad előzetes bejelentkezés alapján, valamint a sportcélú repülés feltételeit biztosítja.
A felújított repülőtér üzemeltetésére két cég jelentkezett: a Be-Szi Top Kft. és a Gratis Közlekedési Kft. 2007-ben közbeszerzési eljárásban az üzemeltetés jogát hét évre a zalakarosi Be-Szi Top Kft kapta meg.

2010 januárjától az Önkormányzattal kötött szerződés alpján az üzemeltetést a Gratis Kft. végzi. 
Zalaegerszeg város honlpja
 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz